Mieke Claes

Geboren en getogen Truienaar Mieke Claes is sinds 2012 actief bij de N-VA. Bij de lokale verkiezingen van 2012 werd Mieke verkozen als provincieraadslid voor Limburg en gemeenteraadslid voor Sint-Truiden. In 2018 werd ze herverkozen en werd ze fractievoorzitter voor de N-VA in de gemeenteraad van Sint-Truiden. Bij de verkiezingen van 2019 was ze federaal opvolger. Hierdoor kwam ze na het vertrek van Joy Donné in 2022 op 37-jarige leeftijd in de Kamer terecht. In 2018 werd ze ook lid van de politieraad, een van de werkzaamheden die ze opgaf om zich volledig te kunnen focussen op haar werk in de Kamer.

In november 2022 ging ze een bijkomende uitdaging aan en werd ze schepen in Sint-Truiden bevoegd voor onder meer ruimtelijke ordening en wonen, monumentenbeheer en onroerend erfgoed en dierenwelzijn.

Professioneel
Voor de start van haar nationale politieke carrière was Mieke diensthoofd voeding en diëtiek in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Momenteel start ze ook een nieuwe zaak op in Sint-Truiden samen met haar partner Sven. Ze volgde een bachelor in de voedings- en dieetkunde aan de KHLeuven, aangevuld met diverse andere opleidingen in het leidinggevende circuit. In haar beginjaren als diëtiste was ze ook actief op zelfstandige basis, waar ze met liefde voor het vak patiënten begeleidde op weg naar een gezondere levensstijl. De politieke kriebel nam gaandeweg de bovenhand en in 2012 ruilde ze haar zelfstandige activiteit in voor een politieke carrière.

Engagement
Al van jongs af aan staat Mieke gekend als een geëngageerd iemand. Zo zette ze zich in haar laatste jaar middelbaar in voor het Chrysostomos-comité en draagt ze sinds haar afstuderen jaarlijks haar steentje bij als extern jurylid bij de verdediging van de afstudeerwerken aan de UCLL. Haar groot verantwoordelijkheidsgevoel en drang naar positieve vooruitgang maken van haar een gedreven en ambitieus persoon. Een ingesteldheid die ze zeker meeneemt naar de Kamer. 

Federaal
In de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen is haar jarenlange klinische ervaring zeker een meerwaarde. Met 14 jaar werkervaring op de teller was het Sint-Trudo Ziekenhuis Miekes tweede thuis geworden. Vanuit haar kennis en expertise tracht ze binnen haar domein steeds op belangrijke nagels te blijven kloppen in het belang van de zorg voor de patiënt. De coronapandemie heeft haar voorliefde voor de zorg enkel maar versterkt. Naast de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen volgt Mieke ook verschillende thema’s op binnen de commissie Buitenlandse Betrekkingen. 

Jonge mama
Als mama van twee prachtige jonge kinderen, Achiel en Anemone, was het niet altijd gemakkelijk om een fulltime job te combineren met een politieke carrière. Toch vindt ze het erg belangrijk dat mensen en vooral jongeren interesse hebben voor wat er zich afspeelt in de maatschappij. Door haar werk in de Kamer hoopt ze jonge mensen te inspireren. Een boodschap die ze ook altijd probeert mee te geven aan haar eigen kinderen.

Vrije tijd
Naast hard werken staat ook genieten van het leven hoog aangeschreven op Miekes agenda. Graag brengt ze zoveel mogelijk tijd door met haar kinderen, partner, familie en vrienden. In haar vrije tijd vind je haar meestal terug onder de mensen, genietend van haar thuisstad Sint-Truiden, een uitstap, reis, optreden of gewoon met een goed boek. Viervoeter Rosé, vorig jaar nog opgevangen als verwaarloosde straatkat, maakt dan vaak van de gelegenheid gebruik om zich al spinnend op het boek te nestelen. Als goed voornemen wil Mieke opnieuw de tijd vinden om baantjes te gaan zwemmen.